2019 / 5. szám

Tartalom

VIGILIA

Lukács László: Élő és éltető emlékezés
Az élet egyirányú út: személyes és nemzeti sorsunk, sőt az egész emberiségé is megállíthatatlanul tart a jövő felé. A jelen múlttá lesz, a jövő jelenné, majd eltűnik a múltban. Hogyan bánunk a múltunkkal, milyen emléket őrzünk róla? Két ellentétes véglet: lehet a „régi dicsőség” aranykorát emlegetni, szembeállítva a „korcs jelennel”; de lehet az átélt szenvedések fájdalmával vagy éppen az elkövetett bűnök szégyenével tekinteni a múltra. A magyar hazafias költészetben mindkettőre bőven akadnak példák.

A VALLÁS ALAKVÁLTOZÁSAI ÉS TORZULÁSAI

Görföl Tibor: A vallás alakváltozásai korunkban
Három-négy évtizeddel ezelőtt nehéz helyzetben találták magukat, akik szívesen nyitnak vitát a vallással összefüggő kérdésekről, szeretnek vitatkozni a vallás ellenfeleivel, és talán szükségük is van vitapartnerre ahhoz, hogy érveket sorakoztassanak fel a vallási meggyőződések elfogadhatósága mellett. Azért voltak nehéz helyzetben, mert, ahogyan Richard Schaeffler találóan megjegyezte, a hetvenes és a nyolcvanas években már alig akadtak, akik eléggé komolyan vették volna a vallást ahhoz, hogy támadni kezdjék, s ezért a vallási apologéták kissé elbizonytalanodva kerestek olyanokat, akikkel még kritikai párbeszédet tudnának folytatni. Az sem volt ritka, hogy a vallás, főként a kereszténység igazságát bizonyítani kívánók mesterségesen ellenfelet konstruáltak maguknak, s műveikben ezzel a képzelt bírálóval keltek birokra.
Máté-Tóth András: Vallások árnyékokkal
Szemelyácz János: Mesterséges mennyországok

SZÉP/ÍRÁS

Gömöri György: Bevezető egy Herbert-vershez
Zbigniew Herbert: A völgy torkolatánál (vers)
Czigány György: Érem; Egysoros versek (versek)
Branczeiz Anna: „Irtóztató szégyen volt egy lánynak…”

Szégyennarratívák Székely Magda Éden című kötetében (tanulmány)
Lázár Bence András: Angelus Domini; Álomfejtés; Imával kezdődik (versek)
Halmai Tamás: Előfeledések (I–V.) (versek)
Tóth Krisztina: Fényképek (regényrészlet)
A szekrények aljában is állt a por. Három zsák már megtelt ruhával, de Dr. Kreutzernek be kellett látnia, hogy nem fogja tudni egyedül kiüríteni a lakást. Ezer éves, bezacskózott melltartókat, sohasem használt törölközőket, régi képeslapokat rakott ki a franciaágyra. Eleinte még úgy képzelte, hogy a használhatónak ítélt dolgokat egy külön sarokba gyűjti össze, és később elviszi majd valami jótékonysági szervezethez, de ahogy fogyott a türelme, úgy gyömöszölt be szinte válogatás nélkül mindent a fekete zsákokba.
Markó Béla: Örökkévaló (vers)
Fecske Csaba: Tapló a fán; Telihold; Ágyad mellett; Nézhetem (versek)
Villányi László: nálunk éjszakázik; bólintgat felénk (versek)

A VIGILIA BESZÉLGETÉSE

Vörös István: Kun Árpáddal

MAI MEDITÁCIÓK

Gáspár Csaba László: Tudás/Bölcsesség. Egy könyv margójára
A tudást manapság úgy képzeljük el, mint valamiféle független, hordozható adattárat, ami tetszőlegesen be- és kikapcsolható, csatlakoztatható életünkhöz vagy leválasztható róla. Ezzel szemben a hagyományos bölcsesség (sapientia) olyan tudás, amely akkor a sajátunk, ha életünk legmélyebb rétegébe épül, és tartósan irányítja az akaratunkat úgy, hogy nem kell újra és újra akarni, hanem szervesülve azonossá válik az akarattal. Magyarul: erénnyé szilárdul. A régiek nem véletlenül tekintették a sarkalatos erények egyikének a lelkierő (fortitudo), a mértékletesség (temperantia) és az igazságosság (iustitia) mellett.

EGYHÁZ A VILÁGBAN

Szilárdi Réka: Az újpogány vallások természetéről

SZÉP/MŰVÉSZET

Kovalovszky Márta: Gémes Péter: Vízvonal
Húsz évvel ezelőtt Gémes Péter kiállításával nyílt meg a Lengyel Intézet Platán Galériája. A művész 1972 és 1976 között a varsói Képzőművészeti Akadémia növendéke volt, 1979-ben ösztöndíjjal újra visszatért Varsóba. Egész életében szoros szálak fűzték ezekhez a tanulóévekhez, a lengyel kultúrához, sok munkáját lengyel múzeumok és lengyel barátok őrzik. Első kiállítását 1981-ben Budapesten, az akkori Lengyel Tájékoztatási és Kulturális Központban rendezte. Nem véletlen tehát, ha a mostani jubileum alkalmával az ő egyik legfontosabb munkájára esett a Platán Galéria választása.
Sárközy Péter: Prokopp Mária laudációja

KRITIKA

Puskás Attila: Görföl Tibor: A kritika hangja és a valóság szeretete.

A kereszténység korunk európai kultúrájában

SZEMLE

Tornya Erika: Willi Lambert: A valóság szeretete. A Szent Ignác-i lelkiség alapszavai
Pásztori-Kupán István: Frenyó Zoltán: Szent Ágoston és az augusztinizmus
Hankovszky Tamás: Bagyinszki Ágoston OFM – Mészáros Lukács (szerk.): Apóriák.
Természettudomány és teológia párbeszédben
Kamarás István: Jakab Gábor: 80 évemből kereken 50 Kerekdombon
Szabó P. Katalin: Szendrey Júlia összes verse
Kipke Ágnes: Izsó Zita: Éjszakai földet érés
Kovács Alex: Szabó T. Anna: Határ

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés