Megjelent a Vigilia októberi száma

Previous Next
Legújabb számunk élén Szabó Irén „A valóság varázslata a múzeumban” és Mustó Péter SJ „A szív imája és a lelki kísérés” című írása olvasható, majd tematikus összeállítás „A Nikaiai zsinat 1700. évfordulója” címmel: Matthias Simperl: „Politika és teológia a Nikaiai zsinaton”, David M. Gwynn: „Athanasziosz, Nikaia és az »ariánus vita«”, Görföl Tibor: „Nikaia és a kereszténység hellenizálódásának kérdése”, Martin Hoegger: „A Nikaiai hitvallás a református egyházakban – elutasított, választható vagy normatív?”, Konsztandínosz Zorbász: „Az I. Nikaiai zsinat és a globális egyházi misszió mai kihívásai”. A témához kapcsolódik a Szép/Művészet rovatban Terdik Szilveszter „Az I. egyetemes (Nicaeai/Nikaiai) zsinat ikonográfiájáról” című írása is.
A szépirodalmi részben Kemény István, Áfra János, Malejkó Norbert, Sopsits Árpád, Molnár Illés és Acsai Roland versei, Máté-Tóth András „Objektív áhítat. Teológiai parafrázis Nemes Nagy Ágnes verstanához” című esszéje, valamint Rácz Ildikó Mária fordításában és M. Nagy Miklós bevezetőjével Ivan Bunyin „Csönd” című elbeszélése szerepel.
A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Polgár Anikó Rónay György „Az infarktus félálmai”, Visy Beatrix pedig Takács Zsuzsa „Body kiállítás” című versét elemzi. A Mai meditációkban Tóth Attila Ákos „Az eredendő kapcsolódás. Gondolatok E. Lévinas ontológiakritikájához és a felelősséghez mint eredendő kapcsolathoz”, Radics Viktória „Távolodás és közeledés. Kontemplációs napló”, a Szép/Művészetben Ruzsa György „Két Szent Panteleimon-ikon és az Athosz-hegyi Szent Panteleimon-kolostor” című írását olvashatják.
A Kritika rovatban Orosz Magdolna mutatja be Dieter Borchmeyer „Thomas Mann. Werk und Zeit” című monográfiáját. A Szemle rovatban Saint-Thierryi Vilmos „Levél az istenhegyi szerzeteseknek”, Borbély Szilárd „Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások”, Kertész Imre „Vázlatok. Feljegyzések, tématervek, 1958–1963”, „Lét és írás. Feljegyzések, 1959–1973” és Gőzsy Zoltán „A pécsi papképzés és az egyházi felsőoktatás története a 18. században” című könyvéről találnak recenziókat.
Honlapunkon részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés