Megjelent a Vigilia júliusi száma

Previous Next
Legújabb számunk élén Csigi Péter „A rendkívüli évközi idő” című írása olvasható, majd Ferenc pápa 2024. június 14-én a G7 Borgo Egnaziában (Puglia) rendezett csúcstalálkozóján elhangzott beszéde: „Lenyűgöző és félelmetes”. A beszéd bevezetés is „A technika kérdései” című tematikus összeállításhoz: Ambrus Gábor László: „A modern technika vallása és a kereszténység”, Patsch Ferenc SJ: „Technológia és Tanítóhivatal. Ferenc pápa válasza a mesterséges intelligencia kihívására”, Szalay Mátyás: „Kiszolgáltatott kiborgok. Donna Haraway kiáltványának keresztény tanulságai”, Maróthy Szilvia: „A digitális vagy számítógépes bölcsészet kialakulásáról és gyakorlatáról”. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Görföl Tibor Noreen Herzfelddel készített interjúja, a Mai meditációkban Lukács Imre „»A technika lett a szeretet legvégső tárgya«. A technikai fejlődés hatásai az emberre Nyikolaj Bergyajev szerint”, az Egyház a világban Elek László SJ „Imádkozz és kódolj! A Szent József Hackathon jövője”, a Napjainkban Gloviczki Zoltán „Digitális iskola?” és a Szép/Írásban Babos Orsolya „Istenképek a tudományos fantasztikumban” című írása.
A szépirodalmi részben Csehy Zoltán, Fecske Csaba, Grecsó Krisztián, Imre Flóra, Juhász Róbert, Kőrössi P. József és Paul Murray OP versei, Christian Bobin és Csabay-Tóth Bálint prózái szerepelnek. A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Kiss Noémi méltatja Györe Balázs „Kölcsönlakás” című kötetét, illetve „[Még nem kolostori hideg]” című versét.
A Kritika rovatban Salát Gergely mutatja be a „Vallási élet Kínában” és „A keresztény vallás Kínában” című könyveket, Gárdonyi Máté pedig Véghseő Tamás „Bizánci rítus, katolikus hit, magyar identitás. Magyar görögkatolikusok I. Történelem” című munkáját értékeli. A Szemle rovatban Oravecz Imre „Alkonynapló” és Kisiván Csaba „Értelemtalálás-felé-való-lét. Viktor E. Frankl logoterápiája – egzisztenciális pszichológia” című könyvéről találnak recenziókat.
Honlapunkon részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.
(Folyóiratunkra előfizethetnek a honlapunkon, ahol az egyes számokat is megvásárolhatják:

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés