Megjelent a Vigilia júliusi száma

Megjelent a Vigilia júliusi száma
„Az összefogásnak és az együttműködésnek olyan lehetőségei is vannak, amelyeknek komoly nehézségekkel kell megküzdeniük. Ilyennek tekinthető mind a szinodalitás eszméje, mind az ökumenikus igény, az a két keresztény szemléletmód és cselekvésforma, amelynek folyóiratunk júliusi számát szenteltük, javarészt a 2022 őszén Pannonhalmán rendezett nagyszabású nemzetközi ökumenikus konferenciára támaszkodva. A szinodalitásnak és az ökumenizmusnak félreértésekkel éppúgy meg kell birkóznia, mint azzal a közönnyel, amely beéri néhány külsődleges baráti-testvéri gesztussal, de már régen lemondott a keresztények közötti egység helyreállításáról, nem igényli a többi vallási közösség mélyebb megismerését, és legfőképpen nem érez valódi fájdalmat a keresztény megosztottság miatt. Ebben a helyzetben szintén kreatív és előremutató megoldásokra van szükség: azt reméljük, hogy folyóiratunk e száma is támpontokat tud adni ilyenekhez” – írja „Összefogás” című vezércikkében Görföl Tibor főszerkesztő.
„A szinodalitásról ökumenikus távlatban” című tematikus összeállításban Mario Grech: „A szinódus: a közösség és a testvériség útja”, Job Getcha: „A szinodalitás ortodox szempontjai” és Csermely Péter: „A szinodalitás mint a teremtett világ egészében megnyilvánuló hálózatos szükségszerűség” című tanulmánya szerepel. A témához kapcsolódik a Mai meditációkban Sabino Chialà: „A szentek közössége és a keresztények megosztottsága” című írása és a Vigilia beszélgetése rovatban közölt kerekasztal-beszélgetés a szinodalitásról Mario Grech, Job Getcha, Fabiny Tamás, Balog Zoltán és Sabino Chialà részvételével.
Az Esszék rovat Tomáš Halík: „A hithez vezető utam” című írása első részét közli Máté-Tóth András bevezetőjével. Az Emlékezet és kiengesztelődésben Völgyesi Orsolya: „Katolikus kisközösségek »hálózatai« az 1940-es, 1950-es évek fordulóján” című tanulmánya, a Napjainkban Patsch Ferenc SJ: „Laurenti Magesa – tisztelgés egy afrikai teológus és életműve előtt” című írása olvasható.
Folyóiratunk szépirodalmi részében Áfra János, Zsille Gábor, Christian Bobin, Imre Flóra, Méhes Károly, Gál Csaba, Kürti László és Vörös István versei után Rőhrig Eszter mutatja be a Nobel-díjas francia író, Patrick Modiano életét és műveit. Dósa Attila a közelmúltban elhunyt Cormac McCarthyról írt nekrológot. A Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Széchenyi Ágnes elemzi Várady Szabolcs: „Székek a Duna fölött” című versét.
A Kritika rovatban Varga Szabolcs értékeli Tomáš Halík: „A távollévők közelében” című könyvét, a Szemle rovatban pedig Bajáki Rita – Szádoczki Vera (szerk.): „Imádkozás a régi Magyarországon”, Magyar Zoltán: „Erdélyi magyar hiedelemmonda-katalógus, 1–4.” és Iancu Laura: „A vágány mellett” című kötetéről találnak ismertetőket.
Honlapunkon részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés