Bencés apát elektromos gitárral

Notker Wolf nyolcvan éves


Notker Wolf 1977-től a missziós bencések prézes apátja, 2000-től 2016-ig a bencés rend prímás apátja volt. Nemcsak népszerű író, de Feedback nevű rockzenekarában elektromos gitáron és fuvolán is játszik. Nyolcvanadik születésnapján a Vigilia 2014/10. számában megjelent interjú részleteivel köszöntjük.

A többi kontinensen természetesebb módon élik a kereszténységet. Az emberek egyszerűen nyitottabbak a transzcendenciára, a földi létnél nagyobb valóságra. Világviszonylatban nézve igen eleven életet látok az egyházban. Az egyháznak ugyanakkor sok nem keresztény, illetve keresztényellenes áramlattal és vallással is szembe kell néznie, illetve párbeszédbe kell lépnie az emberiség humánusabb és békésebb jövője érdekében. Azonban az úgynevezett „harmadik világ” egyházaiban sem minden arany, ami fénylik. Mindenütt vannak szentek és bűnösök. Az egyház valódi hajtóereje, motorja maga Isten Lelke. Tőle várom az egyház megújítását.

Ferenc pápa az egyházban megszüntette a félelmet, amely sok területen nyomasztó volt. Ő nem egyházjogi szempontból gondolkozik, hanem az Evangéliumból indul ki. Igehirdetésének középpontjában Istennek emberré lett, irgalmas szeretete áll, amely mindenkire ugyanúgy vonatkozik. A püspököktől és a papoktól is ezt az új pasztorális stílust kéri, felszólítja a társadalmat a szolidaritásra a szegényekkel, az elfeledettekkel, azokkal, akiket kirekesztettek a társadalomból. Kollegiális, közösségi stílust kezdeményezett. Azt várom tőle, hogy egyházunkat szavahihetővé teszi modern korunkban azáltal, hogy az üdvösség örömhírét megszabadítja a rárakódott történelmi terhektől.

„Minden erény anyja a helyes mérték” — mondja Benedek a Regulájában (RB 64,19). Alapító atyánk értékeli mindazt, ami ebben a világban van, de nem függ tőlük, nem engedi, hogy azok fogva tartsák. Ha távolságot veszünk az evilági dolgoktól, és elszakadunk tőlük ahelyett, hogy rabjaivá válnánk, akkor leszünk szabadok és boldogok. Így megszabadulunk sok gondtól, „gond-talanok” lehetünk, és be tudjuk engedni az életünkbe a boldogságot.
Image
Notker Wolf
Notker Wolf: Ne nyugtalankodjék a szívetek! Hogyan élhetünk teljes életet?

Vigilia, 2015

Akciós ára 2800 Ft helyett 1500 Ft

Notker Wolf
Notker Wolf: Életszabályok. A Tízparancsolat. Kihívás és tájékozódás napjainkban

Vigilia, 2015

Akciós ára 2500 Ft helyett 1000 Ft

Notker Wolf
A Vigilia beszélgetése Notker Wolf bencés prímás apáttal

Vigilia 2014/10

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés