Megjelent a Vigilia decemberi száma

Idei körkérdésünk témája: „Az élet és a világ feszültségei”

„Bajosan védhető az az elképzelés, mely szerint egymásnak ellentmondó állítások egyaránt igazak lehetnek, ha ugyanarra a jelenségre vonatkoznak. Vannak területek és vannak kérdések, amelyekkel kapcsolatban szuicid gesztussal ér fel az egyetlen igazság igényének feladása, különösen a vallások területén, különösen a kereszténységen belül. (…) De mi van abban az esetben, ha nem ennyire egyértelmű valamely kérdés megválaszolása? Mi van akkor, ha az ítéletalkotás és a tág perspektívájú helyzetfelmérés feladata kerül terítékre? Ilyen esetben nyilvánvalóan nem egyszerűen csak helyes és nem helyes válaszok létezhetnek, hanem olyan sokféleség érvényesül, amelynek az elfojtása ugyanolyan szuicid gesztussal érne fel, mint a vallási igazságok relativizálása. Folyóiratunk karácsonyi körkérdése ebben az évben pontosan ítéletalkotásra bátorította a felkérteket, és már az is eleve beszédes volt, mint minden megelőző évben is, hogy egyáltalán kik álltak készen a feladat elvégzésére. Saját korunk és saját világunk, saját életük és saját környezetük feszültségeiről és a feszültségek kezelési stratégiáiról faggattuk a felkérteket, és ugyanolyan megtisztelő számunkra az, hogy kultúránk számos meghatározó alakja kész volt választ küldeni kérdéseinkre, mint az, hogy őszintén és nyíltan formáltak véleményt” – írja Görföl Tibor főszerkesztő „Szimfonikus igazság” című vezércikkében.

Idei körkérdésünk témája: „Az élet és a világ feszültségei”, amelyre ezúttal is jeles teológusok, irodalmárok, művészek és tudósok válaszoltak: Adamik Tamás, Baán Izsák, Bábel Balázs, Balázs Zoltán, Csányi Vilmos, Csöre Gábor, Dér András, Dukay Barnabás, Fabiny Tibor, Falus András, Farkas Zsófia, Fekete Károly, G. István László, Jász Attila, Lukács László, Pavlovits Tamás, Porpáczy Attila, Ritoók Zsigmond, Szávai János, Szemelyácz János, Tillmann József A., Végh Zoltán, Zalán Tibor és Zellei Boglárka Éva.

Folyóiratunk szépirodalmi részében Rainer Maria Rilke: „Mária élete” című versciklusának második részét, a Kortárs vers kortárs szemmel rovatban Máté-Tóth András: „Jegyzetek Markó Béla karácsony-teológiájához”, az Egyház a világban Somorjai Ádám: „Miért nem Szombathelyen alapult meg Szent Márton monostora?” és Dobos Károly Dániel: „Ahogyan az egész elkezdődött… 75 évvel ezelőtt zajlott a Seelisbergi Konferencia” című írását olvashatják.

A Vigilia beszélgetése rovatba Szalagyi Csilla készített interjút Takács Zsuzsával a 100 éve született Nemes Nagy Ágnesről, a Kritika rovatban pedig Komálovics Zoltán elemzi Szalagyi Csilla: „Takács Zsuzsa költészete” című monográfiáját.

Honlapunkon részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

 

(Folyóiratunkra előfizethetnek, és az egyes számokat is megvásárolhatják a honlapunkon.)

Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés