Fabiny Tamás

Dialógus és diapraxis2016-ban, mielőtt elindultam Lundba, a Lutheránus Világszövetségnek arra a történelmi reformáció-emlékünnepére, melyen Ferenc pápa is részt vett, még elmentem egy ebédre. A Szent Egyed Közösség kezdeményezésére a Keresztény–Zsidó Tanács és a magyarországi muszlim közösségek szervezésében hajléktalan testvéreink számára rendeztünk közös ebédet „Ábrahám vendégsége” címen. Számomra ez a tapasztalat a dialógus igazi gyümölcse, a diapraxis konkrét megvalósulása volt. S szép volt ettől az asztaltól felállva elutazni azzal a Ferenc pápával való találkozásra, aki nemcsak zsidó vallási vezetőkkel, hanem például a kairói Al-Azhar Mecset nagyimámjával is párbeszédet folytat.
2019-ben, Abu Dhabiban tett látogatásakor Ferenc pápa részt vett a zsidóság, az iszlám, a kereszténység és más vallások vezetőinek találkozóján, és közös nyilatkozatot adott ki Ahmed Al-Tajjeb kairói nagyimámmal („Nyilatkozat az emberi testvériségről”), melynek szavai ma, az ukrajnai háború és annak orosz ortodox legitimálási kísérlete idején különösen is aktuálisak: „Határozottan kijelentjük, hogy a vallások soha nem buzdíthatnak háborúra, gyűlölködő magatartásra, ellenségeskedésre, szélsőségességre, és soha nem buzdíthatnak erőszakra és vérontásra.” Ugyanakkor beszédében a pápa így fogalmazott: „Eljött az idő, amikor a vallások még aktívabban oda kell, hogy szánják magukat, bátran, merészen és minden színlelés nélkül, hogy segítsenek az emberiség családjának abban, hogy elmélyítse készségét a megbékélésre, a reménység látomására és a békéhez vezető konkrét utak bejárására.” A pápa ma is hitelesen emeli fel profetikus szavát az erőszak és a háború ellen.
Ma, amikor sok ezer ukrajnai menekült érkezik hozzánk, s amikor ki tudja, milyen szociális krízisekkel kell szembenéznünk a következő időszakban, arra hívom tehát minden ábrahámi vallás követőjét, hogy folytassunk párbeszédet az emberi szenvedést enyhíteni célzó közös szolgálatunk érdekében. Dialógust a diapraxisért.

(A teljes írás a Vigilia júliusi számában olvasható.)
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés