Megjelent a Vigilia júliusi száma

„2019-ben, Abu Dhabiban tett látogatásakor Ferenc pápa részt vett a zsidóság, az iszlám, a kereszténység és más vallások vezetőinek találkozóján, és közös nyilatkozatot adott ki Ahmed Al-Tajjeb kairói nagyimámmal (Nyilatkozat az emberi testvériségről), melynek szavai ma, az ukrajnai háború és annak orosz ortodox legitimálási kísérlete idején különösen is aktuálisak: »Határozottan kijelentjük, hogy a vallások soha nem buzdíthatnak háborúra, gyűlölködő magatartásra, ellenségeskedésre, szélsőségességre, és soha nem buzdíthatnak erőszakra és vérontásra.« Ugyanakkor beszédében a pápa így fogalmazott: »Eljött az idő, amikor a vallások még aktívabban oda kell, hogy szánják magukat, bátran, merészen és minden színlelés nélkül, hogy segítsenek az emberiség családjának abban, hogy elmélyítse készségét a megbékélésre, a reménység látomására és a békéhez vezető konkrét utak bejárására.« A pápa ma is hitelesen emeli fel profetikus szavát az erőszak és a háború ellen. Ma, amikor sok ezer ukrajnai menekült érkezik hozzánk, s amikor ki tudja, milyen szociális krízisekkel kell szembenéznünk a következő időszakban, arra hívom tehát minden ábrahámi vallás követőjét, hogy folytassunk párbeszédet az emberi szenvedést enyhíteni célzó közös szolgálatunk érdekében” – írja Fabiny Tamás a szám élén közölt, „Dialógus és diapraxis” című cikkében.

A „Görögkatolikusok Magyarországon” című összeállításban Baán István: „Bizánc és a magyarok”, Véghseő Tamás: „Az ungvári unió kérdései”, Szabó Péter: „A Hajdúdorogi Metropólia kormányzati berendezkedése” és Papp Miklós: „A keleti teológia új távlatai” című tanulmánya szerepel. A témához kapcsolódik a Vigilia beszélgetése rovatban Görföl Tibor interjúja Kocsis Fülöp, Orosz Atanáz és Szocska A. Ábel püspökökkel, a Napjainkban Mosolygó Péter: „Görögkatolikus szórvány egy pap szemével”, Polyák Péterné: „Csak teszem a dolgom”, Szemán-Tóth Teodóra: „Görögkatolikus papfeleségek élete és helyzete”, Oroszné Obbágy Rita: „Amit a papnéságról gondolok” című írása és a Szép/Művészet rovatban Terdik Szilveszter: „A magyar görögkatolikusok és az ikonfestészet” című tanulmánya.

Folyóiratunk szépirodalmi részében Iancu Laura, Holczer Dávid, Takács Boglárka, Falcsik Mari és Vörös István versei, Dabis Melinda: „Kazuo Ishiguro lehetetlen architektúrája: a Vigasztalanok álomvilága” című tanulmánya és Szántó T. Gábor regényrészlete olvasható.

A Kritika rovatban Görföl Tibor elemzi Gerhard Lohfink: „Végül a semmi? A feltámadásról és az örök életről” című könyvét, G. István László pedig Vörös István: „Nem ti kussoltok” című verseskötetét. A Szemle rovatban Manuel Nin: „Isten ideje, az egyház ideje. Bizánci szertartású egyházi év”, Patsch Ferenc SJ: „Az út befelé vezet. Spirituális kérdésekről személyes hangon”, Johan Ickx: „XII. Piusz és a zsidók. Pacelli listája: 2800 üldözött segélykérő levele alapján” és Alexander Starritt: „Mi, németek” című könyvéről találnak ismertetőket.

Honlapunkon részletek olvashatnak a legújabb szám néhány írásából.

 

(Folyóiratunkra előfizethetnek, és az egyes számokat is megvásárolhatják honlapunkon.)

Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés