Hogyan állítható helyre az egyház hitelessége?

Wojciech Polak lengyel prímás számvetése


Katasztrofális mértékű hanyatlásnak indult a vallásgyakorlás a lengyel fiatalok körében, elkeserítő számadatokat kaptunk, s a fiatal nemzedék körében szemmel láthatóan alapvető szemléletváltás megy végbe – fogalmazott Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása a Lengyel Sajtóügynökségnek (Polska Agencja Prasowa) adott interjújában. Az érsek szerint a hatalmas mértékű hanyatlásban jelentős szerepet játszott, hogy az egyházi vezetők nem tudták megfelelően kezelni a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazási eseteket. „Kétségtelen, hogy az egyházi vezetők, akik nem álltak a kárvallottak pártjára, hanyagságukkal az egész egyházi közösség hitelességét aláássák”, fogalmazott Wojciech Polak, aki kiemelte, hogy csak állandó tisztulási folyamattal lehet feltartóztatni a további hanyatlást.
A legújabb felmérések szerint ugyanis 2021-re 25%-ra csökkent azoknak a lengyel fiataloknak az aránya, akik gyakorolják a vallásukat, míg harminc évvel ezelőtt, 1992-ben 70% volt a vallásgyakorló fiatalok aránya. Ezzel párhuzamosan a lengyel szemináriumok konferenciája is arról számolt be, hogy jelentősen visszaesett a papságra készülő fiatalok száma: egy év leforgása alatt ötödével csökkent. Jelenleg 356-an készülnek a papságra Lengyelországban, míg 2012-ben 828 szeminarista volt az országban. A felmérések szerint a lengyelek 54%-a már nem bízik az egyházban, 80%-a szerint az egyház nem tesz meg mindent a kiskorúak védelméért, s a fiataloknak csupán 9%-a ítéli meg pozitívan az egyházat.
Ugyanakkor a lengyel egyház számos lépést tett a helyzet megváltoztatása érdekében; legutóbb (december 28-án) Marek Jedraszewski krakkói érsek adott ki rendelkezést a papság és a kiskorúak közötti kapcsolat szabályozására. „Az egyház hitelességét csak akkor tudjuk helyreállítani, ha megmutatjuk, hogy az igazság pártján vagyunk, s vállaljuk, hogy fényt derítünk a bűncselekményekre”, fogalmazott Wojciech Polak prímás. „A tisztulás nem egyszerű folyamat, de nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ismét hitelesek lehessünk.”

(A Vigilia novemberi számában terjedelmes beszélgetés olvasható Wojciech Polak érsekkel.)
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés