II. János Pál jelentősége Lengyelország és a lengyelek számára

II. János Pál halála óta eltelt több mint 15 év. Kevés is, sok is egyben. Kevés, hiszen számos lengyel emlékszik még a felfokozott érzelmekre, amelyek lengyelországi látogatásait kísérték. Ezenfelül nem kevés azoknak a száma sem, akik visszaidézik a Szentatyával Rómában vagy a világ egyéb pontjain történő találkozásaikat. És sok, mert éppen elegendő, hogy a gyermekek és az ifjúság számára Karol Wojtyła merő történelmi alakká változzon, gyakran akár egyszerűen ismeretlen alakká. Továbbá az élet tempója és a médiumok által megszabott újabb és újabb divatok utáni hajsza miatt még számos idősebb lengyel esetében is elegendő a 15 év arra, hogy elfeledje azt, ami valaha fontos volt. Éppen ezért érdemes még mindig felidézni János Pál 27 évnyi pápaságát, ezen belül is annak jelentőségét Lengyelország és a lengyelek számára.
1978. október 16-án bizonyára a lengyelek többsége egyszerűen büszke volt, hogy közülük való személy, a lengyel föld szülötte az, akit az egyház legmagasabb hivatalába választottak. A lengyelek spontán módon úgy érezték, hogy eggyé váltak Karol Wojtyła körül, aki az ő nevükben is beszélhetett, és akinek a hangját meghallották az egész világon. (…)
A lengyelek pápa körüli egyesülésének jelenségét tekintve a legfontosabb az 1979 júniusában tett lengyelországi zarándoklat volt. A lengyelek, akiknek elegük volt már a durva szovjet rendszerből és szabad Lengyelországról álmodtak, megszámlálták magukat, vagyis látták, hogy sokan vannak II. János Pál tömeges méretű liturgiáin, és hogy reális erőt jelentenek, noha akkor a Szovjetunió bukása továbbra is irreálisnak tűnt. Ma már tudjuk, hogy abban az időben a szovjet blokk olyannyira át volt rothadva és annyira gyenge volt gazdaságilag, hogy az intelligensebb kommunisták a megkerülhetetlenül közeledő változásokon gondolkodtak, és azon töprengtek, hogyan is tudnák a politikai hatalmat anyagi előnyre váltani. Tudjuk azt is, hogy a „mi” és „ők” megosztás bizonyos mértékben hamis volt, mert sok ellenzéki vállalt valamilyen fokú titkos együttműködést, ami később számottevő, rossz hatással volt a születőben levő demokráciára. Mindazonáltal II. János Pál személye jelentős hatással volt a nemzeti lélek felébresztésére és fenntartására a 80-as években, ezen belül az 1981-es hadiállapot után is. A lengyelek visszanyerték a méltóságérzetüket.

(Dariusz Kowalczyk, lengyel jezsuita szerzetes teljes írása a Vigilia novemberi számában olvasható, Stera Patrycja fordításában.)

Novemberi számunk megjelenését a Wacław Felczak Alapítvány támogatta.

Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés