Megjelent a Vigilia novemberi száma

„A hívő emberek nem kizárólag vallásuk tételeinek átgondolása és saját tapasztalataik mérlegelése nyomán alakítják ki hitükhöz fűződő viszonyulásukat; vallásosságuk mértékében, megőrzésében vagy elvesztésében hatalmas szerepet játszik, hogy az a közösség, amellyel azonosulnak, miként reagál a kor és a történelem meghatározó fejleményeire. Ha valaki azt tapasztalja, hogy hívő közössége olyan szövetségekbe bonyolódik és olyan magatartást gyakorol, amelyek elfogadhatatlanok számára, könnyen hátat fordíthat az intézményes vallásosságnak, miközben egyénileg talán továbbra is igennel válaszol például arra a kérdésre, hogy létezik-e Isten. Napjainkban kiélezett folyamatok zajlanak Lengyelországban, és mindenki, akinek fontos a közép-európai térségben jelen lévő kereszténység, katolicizmus sorsa, óhatatlanul éberen figyeli az ország történéseit. Lapszámunkban ez az érdeklődés és figyelem nyilvánul meg” – írja Görföl Tibor főszerkesztő „Lengyel, magyar” című vezércikkében a „Katolikus kultúra Lengyelországban” címet viselő tematikus számunk élén, amely a megszokott nyolcvan helyett ezúttal százhúsz oldal terjedelemben jelent meg.
Az összeállítás elején Andrzej Napiórkowski: „A szabadság teológiája”, Marta Kwaśnicka: „Változó világ, új szokások”, Somorjai Ádám: „Gondolatok lengyelekről”, Dariusz Kowalczyk: „II. János Pál jelentősége Lengyelország és a lengyelek számára” és Gájer László: „Lengyel keresztény filozófia a 20. században” című tanulmányát olvashatják. A Vigilia beszélgetése rovatba Gájer László készített interjút Wojciech Polak érsekkel, Lengyelország prímásával. A Mai meditációk rovat Jan Andrzej Kłoczowski: „Misztika és etika”, az Egyház a világban pedig Wojciech Sadlon: „Lengyel polarizálódási folyamatok. A katolicizmus és a kulturális változások a fordulat utáni Lengyelországban” című írását közli.
Folyóiratunk szépirodalmi részében Krzysztof Koehler és Czesław Miłosz versei, Olga Tokarczuk regényrészlete mellett D. Molnár István: „A költő és drámaíró pápa”, Pálfalvi Lajos: „Gombrowicz katolikus szemmel”, Tereza Worowska: „Látni, ami eltörött. Esterházy Péter két könyvéről” című tanulmánya szerepel, valamint részletek Czesław Miłosz és Thomas Merton levelezéséből.
A Szemle rovatban Pierluca Azzaro – Gájer László (szerk.): „A közép-európai országok társadalmi, gazdasági és spirituális helyzete az egyház társadalmi tanítása tükrében”, Kántor Péter: „Elegendő ok”, Mesterházi Mónika: „Nem félek” és Ablonczy Balázs: „Ismeretlen Trianon. Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918–1921” című könyvéről találnak ismertetőket.

Megújult honlapunkon részletek olvashatnak a legújabb szám néhány írásából.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés