Krasznahorkai László: Herscht 07769

„A remény hiba” – ez a mottója Krasznahorkai László legújabb elbeszélésének, amely ennek a rövid, ütős kijelentésnek a magával sodró, egyetlen óriásmondatban megírt kifejtése. A Herscht 07769 a remény elvesztésének története, a jelenünk azon pillanatának elbeszélése, amikor ráébredünk a saját világunk tragikus törékenységére. Egy olyan társadalomban járunk, ahol a régi, berögzült ellentéteket apokaliptikus víziók, rejtélyes gyilkosságok, szélsőséges rögeszmék, hamis híresztelések és egy titokzatos járvány fokozzák a végletekig. Ahol az élet a fenyegetettség és az állandó félelem érzetére szűkül.
A Herscht 07769 főhőse a nagydarab, de jószívű Florian Herscht, aki az árvaházból kerül fel egy német kisvárosba, Kanába, ahol a helyi neonáci különítmény vezére veszi szárnyai alá. Bossz lakást és munkát is ad neki, graffitiket kell letakarítania épületek faláról. Utóbbira szükség is van, mert valaki a Bachhoz köthető épületeket módszeresen rongálja, a farkasfejes falfirkák után ráadásul hús-vér, agresszív farkasok is felbukkannak a környéken, majd egyre több botrány, merénylet, robbantás, gyilkosság történik. Az élet Kanában kizökken a normális kerékvágásból, és csak a félelem és a kilátástalanság marad. A kérdés csak az, hogy az emberek attól tartanak-e, amitől valóban tartaniuk kell, vagy túlságosan lefoglalja őket a saját maguk által kreált ellenségkép. (…)
Ami Krasznahorkai elbeszélésében a legizgalmasabb, az a post-truth korának bravúros ábrázolása. A különlegesen megkomponált narrációs szerkezet ugyanis éppen azt mutatja meg a legszebben, hogyan terjednek a pletykák és álhírek, hogyan alakul ki a megosztottság, és hogyan kreálnak maguknak ellenségeket a különböző társadalmi csoportok.

(Forgách Kinga írása teljes terjedelmében a Vigilia augusztusi számában olvasható.)
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés