Megjelent a Vigilia februári száma

„Vajon mire gondolhatnak, akik arról beszélnek, hogy a világjárvány vége után minden visszatérhet a normális kerékvágásba? Vajon mi tekinthető normálisnak abban a világban, ahol évente legalább tízmillió gyermek hal meg, javarészt alultápláltság következtében és olyan betegségek miatt, amelyek könnyen megelőzhetők lennének? Mi tekinthető normálisnak abban a világban, ahol a népirtás közelében járó elnyomás alatt kell élniük bizonyos csoportoknak (…)? Miért kellene visszatérni ehhez a normálisnak tekintett kerékvágáshoz? Miért vagyunk hajlamosak összekeverni a normálisat és a megszokottat? Sok egyéb tanulsága mellett a koronavírus arra is felhívta a figyelmünket, hogy túl könnyen hozzászoktunk olyan jelenségekhez, amelyeknek erkölcsi felháborodást kellene kiváltania belőlünk. Ha már úgyis le kellett szoknunk egy sor tényezőről, amelyet magától értetődőnek tartottunk, e leszokási terápia során miért ne szokhatnánk el attól is, hogy normálisnak tartsuk, ami elfogadhatatlan?” – írja Görföl Tibor főszerkesztő „Kerékvágás” című vezércikkében.
Az ezúttal nem tematikus összeállítást közlő számunkban Jan-Heiner Tück: „Isten fenyítése a világjárvány? Értelmezési javaslat az isteni büntetés feltételezése és Isten szidalmazása között” című tanulmányát, Bálint Péter: „A mesehős keresztre feszítése” című, Lakatos János sarkadi cigány mesemondó egy meséjét elemző írását és Bazsányi Sándor: „Nyomozó, kémlelő, atléta. A száz éve született Mészöly Miklósról” című esszéjét olvashatják.
A folyóirat szépirodalmi részében Falcsik Mari, Czifrik Balázs, Tomaji Attila, Lackfi János és Ayhan Gökhan versei, Bartusz-Dobosi László és Méhes Károly novellái mellett Osztroluczky Sarolta: „»Már csak annyit akarok elmondani, apa…« Variációk a tékozló fiú-témára (Ottlik, Hajnóczy, Centauri)” és Magyar Miklós: „A keresztény hit a Roland-énekben és François Villonnál” című tanulmányai szerepelnek.
A Vigilia beszélgetése rovatba Görföl Tibor készített interjút Cziglányi Zsolttal, az Egyház a világban rovat Hofher József: „Közel húsz év cigányok között” című írását, a Szép/Művészet Prohászka László: „Róna József egyházi vonatkozású alkotásai” című tanulmányát közli.
A Kritika rovatban Kmeczkó Szilárd elemzi Legéndy Kristóf: „A természettudományos és a teológiai megismerés modelljei. Világnézetek, eszmék, párbeszéd” című könyvét, a Szemle rovatban pedig Kuklay Antal: „A kráter peremén”, Krusovszky Dénes: „Áttetsző viszonyok”, Szántó T. Gábor: „Európa szimfónia” és Magyar Miklós: „Az akasztófa árnyékában. François Villon” című könyvéről találnak ismertetőket.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés