Megjelent a Vigilia októberi száma

„Az elmúlt néhány hónapban új irányból kapott megerősítést a keresztény egyetértés ügye, sajnos olyan fejlemények kapcsán, amelyek főként tiltakozást és határozott véleménynyilvánítást váltottak ki felelős tisztségeket betöltő egyházi vezetőkből. »A Hagia Szophiára gondolok, és nagyon szomorú vagyok«, sóhajtotta a nyár derekán Ferenc pápa, s a múzeumként működő egykori székesegyház átalakítása ugyanilyen szomorúságot váltott ki világszerte. A megdöbbent szomorúság soha nem remélt egységbe tömörítette a megosztott keresztény világ számos központját: végre egyszer ugyanazt mondta a moszkvai és a konstantinápolyi pátriárka, az ukrán ortodox egyház vezetője és a római egyházfő, s egybehangzó kórusukhoz számtalan ország vezetői is csatlakoztak. Nyomban kiderült, hogy kinek fontos valóban a keresztény kultúra, s ez az egyházak között kialakuló negatív ökumené, a tiltakozás ökumenéje biztosan felejthetetlen mozzanata marad ennek a más tekintetben is oly rendhagyó évnek” – írja Görföl Tibor főszerkesztő „Negatív ökumené” című vezércikkében.

„Az angyalok” című tematikus összeállításban Janka Ferenc: „»Ezekkel a boldog seregekkel…« Filozófiai-teológiai elmélkedés az angyalokról”, Mátyus Norbert: „Mit esznek az angyalok?” és Szénási Zoltán: „A kortárs magyar költészet angyalai. Angyali jelenések Halmai Tamás, Győrffy Ákos és Jász Attila egy-egy versében” című tanulmányát olvashatják.

A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Görföl Tibor interjúja Rainer Schwindttel, a Mai meditációkban Szabó Sándor Bertalan: „Az elfelejtett angyalok nyomában”, az Egyház a világban Baán Izsák: „Angyali-e a szerzetesi élet? Egy teológiai hagyomány maradványai a mai szerzetességben” és a Napjainkban Balázs Géza: „Angyalok a magyar nyelvben. Népi angyaltan” című írása. A Szép/Művészet rovat Máthé Andrea, Kovács Péter és Smohay András angyalábrázolásokról szóló elemzéseit közli.

A folyóirat szépirodalmi részében Vörös István, Jenei Gyula, Fátyol Zoltán, G. István László, Vörös Viktória, Csontos Márta és Lukács Flóra versei mellett Szilasi László: „Saját élet” című regényrészlete és Fecske Csaba: „Baljóslatú ősz” című novellája szerepel. A Szemle rovatban Tarjányi Béla (szerk.): „Keresztény emlékek az első három századból”, Gerhard Lohfink: „Ötven levél a keresztény hitről”, Szvetlana Alekszijevics: „Csernobili ima”, Zalán Tibor: „Ruhatárban felejtett kabátok” és Lucien Aimé Duval SJ: „A gyermek, aki a Holddal játszott. Egy jezsuita pap szabadulása az alkoholtól” című könyvéről találnak recenziókat.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés