A barátság és az egyházi élet

Csiszár Klára kérdései


A barátság közérthető metaforája egyfajta minőségbiztosítási kritériumrendszert is jelenthet az egyházi gyakorlat számára. Ennek segítségével könnyen lemérhető, mennyire jézusi az egyházi gyakorlat. A barátság három alapvető perspektívájának horizontjában vázolhatók ezek a minőségbiztosítási kritériumok: a baráti együttlétben fellélegzünk, a barátságok által növekszünk és a barátság által jobban, teljesebben éljük az életet. Az egyházi gyakorlatra vonatkoztatva érdemes tehát megvizsgálni a következőket:

1. Fellélegzik-e az ember az egyházi gyakorlat révén? Amennyiben az egyházi gyakorlat Isten emberek iránti barátságát igyekszik megjeleníteni, és megnyitja az ember előtt az Istennel való találkozás lehetőségét, akkor az ember, hitünk értelmében, Isten irgalmát és lehajló szeretetét tapasztalja meg, ami felszabadítja őt. Ebben a kapcsolatban az ember fellélegzik és megkönnyebbül.

2. Tud-e növekedni az ember az egyházi gyakorlat révén? A baráttal való találkozás isteni formájához hozzátartozik a növekedés lehetősége. A barátok egymásra hangolódva, egymásra figyelve csiszolódnak és fejlődnek. Begyakorolják az egymásra figyelés művészetét, kialakul és erősödik a bizalom, leépül a félelem és megszűnnek az előítéletek. Ez a folyamat hozzásegít ahhoz, hogy az ember egyre inkább szeretni tudjon, hogy növekedjen a szeretetben, és egyre inkább istenképűségének megfelelően rendezze be azt. A növekedés feltétele azonban egy alapvető bizalom. Sikerül-e az egyházi gyakorlatban előítélet és félelem nélkül az emberrel úgy találkozni, hogy abban a találkozásban Isten teremtő és gyógyító szeretete váljék megtapasztalhatóvá?

3. Jobb, teljesebb élete lesz-e az embernek az egyházi gyakorlat révén? A barát a legjobbat akarja az ember számára. A barát motivál, bátorít és biztat, megteremti annak lehetőségét, hogy a barátságban rábízott ember élete egyre jobb és teljesebb legyen. Az egyházi gyakorlatnak legtöbbször ajtókat kell megnyitnia, lehetőségeket kell megteremtenie ahhoz, hogy az ember tovább tudjon haladni egy jobb és boldogabb élet felé.

(Csiszár Klára írása teljes terjedelemben a Vigilia szeptemberi számában olvasható.)
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés