Megjelent a Vigilia januári száma

Megjelent a Vigilia januári száma

„Az otthontalanság jótéteményei” című vezércikkében Görföl Tibor főszerkesztő a közelmúltban elhunyt neves teológusról, Johann Baptist Metzről megemlékezve írja: „Metz volt az utolsó olyan gondolkodó, akinek a hangja annak ellenére is hallható volt a nyilvános szférában, hogy tisztán teológiai szempontok vezérelték (akik készek az alkukra e téren, mindig számíthatnak figyelemre) és nem töltött be magas egyházi funkciót. Az európai keresztények politikai otthontalanságára különleges válasza volt a német teológusnak: politikumról beszélt, a kereszténység nyilvános és társadalmi jelentőségéről, arról az ajánlatról, amelyet földrészünk keresztényeinek nem szabad kivonniuk európai jelenlétük szférájából.”
„A katolikus egyház Afrikában” című tematikus összeállításban Tarrósy István: „Vallások, lélekfelfogások és társadalmi változások Afrikában”, Agbonkhianmeghe E. Orobator: „A vallások versengése Afrikában” és Görföl Tibor: „Létezik-e afrikai teológia?” című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban közölt interjú Antoine Kambanda kigali érsekkel, az Egyház a világban Martos Levente Balázs: „Bibliaolvasás Afrikában”, a Napjaink rovatban pedig Maximilian F. Musindai: „Missziós bencés szerzetesek Egyiptomban. A sokféleség kihívása” és Cs. Nagy Márta: „Pillanatképek Egyiptomból” című írása.
A folyóirat szépirodalmi részében Takáts József: „A forma: maga az üzenet. John M. Coetzee: A bölcsésztudományok Afrikában” és Gyuris Kata: „Változatok a szabadságra. Chimamanda Ngozi Adichie munkásságáról” című tanulmánya mellett Jánoki-Kis Viktória novellája, Báthori Csaba, Halmai Tamás és Sopsits Árpád versei szerepelnek. A Mai meditációk rovatban Beer Miklós: „Magtaláltam a helyemet” című írása olvasható, a Kritika rovatban pedig Szénási Zoltán ismerteti a „Szedő Dénes Összes művei II. Versek, énekek, prózai írások, levelek, róla szóló visszaemlékezések” című könyvet. A Szemle rovatban Immaculée Ilibagiza: „Megmaradtam hírmondónak. Hogyan találtam meg Istent a ruandai népirtás viharában”, Francis X. Clooney: „Tanulhatnak-e egymástól a vallások?”, Halmai Tamás: „Terapion életei. Versek” és Lackfi János: „Minden napra egy sztori. Egypercesek egy évadra” című könyvéről találunk recenziókat.

Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés