Czigány György

A Vigilia jövő héten megjelenő decemberi számában olvashatják Czigány György Tizedek-ciklusának új darabját, három tételben.

(Tíz mondat a véletlenről)
Nézzétek a mezők liliomait… Micsoda megnyugtató terápia ez zaklatott lelkeinknek: Isten minden hajszálunkról tud, és gondoskodik rólunk, így vigasztal az örökléttel szembeszegült halandóságunk fájdalmában minket, a bűn által megmérgezetteket. Holott nem kellemetlen szenny a Rossz, amelytől ösztönösen is igyekszünk szabadulni: tüneményes öröm is lehet, ragyogása a gondolatnak, édes szenvedély, szerelemé és hiúságé, elvetése tehát nem zsigeri evidencia számunkra. A Rossz választható, s vonzóak lehetnek ígéretei. Csak a szeretet menthet meg tőle: Isten szeretete, a Gondviselőé.
Kockázatok, véletlenek közt élünk: ezek jót s rosszat egyaránt teremnek. De vannak tragédiák, balesetek, betegségek, értelmetlen katasztrófák, melyek nem a Rossz választásának következményei. Amelyekről az áldozatul eső nem tehet, ártatlanul kell szenvednie, e nyilvánvalóan vak véletlenek nem mondanak-e ellent a gondviselés figyelmének, irgalmának?! Isten nem óvja meg földi életünket a haláltól, a szenvedéstől, melyekben csak hittel sejthetjük meg rejtőző jelenlétét. Az emberi lét szabadságának része a véletlen, de a véletlent is Isten teremtette.

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés