Megjelent a Vigilia februári száma


„2022 augusztusa óta kiemelkedő jelentőségű keresztény gondolkodók egész sora távozott közülünk. Ez nemcsak azért fájdalmas, mert nem nyújtanak többé aktuális támpontokat a tájékozódáshoz, de azért is, mert úgy tűnik, hogy az űrt, amelyet maguk után hagynak, együttesen sem tudják kitölteni azok, akiket maguk mögött hagynak. A legnagyobb figyelem katolikus körökben nyilvánvalóan XVI. Benedek halálára irányult. Egészen biztos, hogy a II. Vatikáni zsinat hiteles értelmezésének szempontjából még évtizedekig mérvadóak lesznek a zsinati teológiáról írt elemzései, ahogyan azok a figyelmeztetései sem évülnek el egyhamar, melyek szerint az egyház nem foglalkozhat elsődlegesen önmagával, hiszen ezzel elárulná a küldetését. (…) Az egyes kontinensek katolicizmusát bemutató sorozatunk lezárásaképpen összeállított latin-amerikai számunk azonban az életről szól: amely pedig, mint látható lesz, ezen a földrészen is jócskán átalakulóban van” – írja Görföl Tibor főszerkesztő „Veszteségek” című vezércikkében.

„A katolikus egyház Latin-Amerikában” című tematikus összeállításban Horváth Emőke: „Latin-Amerika a 19–20. században”, Kisnémet Fülöp: „Ferenc pápa és a nép argentin teológiája. Egy pontifikátus szellemi háttere”, Edward Andrés Posada Gómez: „A medellíni konferencia. Lelkisége, aktualitása és kihívásai a latin-amerikai és egyetemes egyház számára”, Eduardo Valenzuela: „A szexuális visszaélések okozta válság Chilében” című tanulmányát olvashatják. Az Esszék rovat Óscar Romero: „Az országot mélyen elszomorító erőszakról” címmel ismert homíliáját közli Gájer László bevezetőjével és fordításában.

Folyóiratunk szépirodalmi részében Menczel Gabriella: „Isten, hit, vallás a modern latin-amerikai irodalomban” című bevezetője után César Vallejo, Dulce María Loynaz, Octavio Paz, Blanca Varela, Djami Sezostre, Laura Erber versei és Augusto Roa Bastos novellája mellett Javier De Navascués: „Egyházkép a kortárs spanyol-amerikai irodalomban”, Menczel Gabriella: „Misztikus költészet Mexikóban: Sor Juana Inés de la Cruz, José Gorostiza és Octavio Paz”, Zelei Dávid: „A spanyol-amerikai irodalom néhány hagyományvonala a boom után” című tanulmánya szerepel.

A Szemle rovatban Zsengellér József: „A bibliai apokrifek és a reformáció. Az apokrif/deuterokanonikus könyvek karrierje” és Kalász Márton: „Virrasztó – távol” című könyvéről találnak ismertetőket.

Honlapunkon részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés