Peter Seewald: XVI. Benedek című könyvéről

Lukács László írása


Erre a könyvre valóban ráillik a monumentális jelző. Már bő ezer oldalas terjedelmével is elüt a megszokottól: két vaskos kötetet tart kezében az olvasó. Műfaja nehezen meghatározható: elsősorban mégis életrajz, beleágyazva egy családnak és egy – ugyancsak viharos – korszaknak egyház- és kortörténetébe. A „főhős”, az 1927-ben született, 95 éves Joseph Ratzinger már koránál fogva is alkalmas arra, hogy életének tükrében tekinthessük át az elmúlt száz évet. Több réteg rakódik egymásra: 1. A „Ratzingerek” részletes családi krónikája. 2. Az utóbbi száz év egyház- és kortörténete Hitler uralomra jutásától a II. világháború végéig. 3. A II. Vatikáni zsinat. 4. Ratzinger személyes életének alakulása: teológus, münchen-freisingi érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa, pápa – a lemondásáig.
Peter Seewaldnak először 1996-ban nyílt alkalma, hogy interjúkötetet készítsen Joseph Ratzingerrel, (magyarul csak 2005-ben jelent meg A föld sója címmel), s ugyancsak neki adatott meg, hogy 2016-ban – tehát már a pápa lemondásának bejelentése után – Utolsó beszélgetések címen újra megszólaltassa XVI. Benedek emeritus pápát.
Seewald az elbeszélés különböző fajtáit ötvözi. Kitűnő mesélő, aki élvezettel részletezi Ratzinger életének egy-egy látványosabb eseményét, amilyen például a pap-, majd püspökszentelése volt. Egymásra tükröztet egymástól távoli, de azonos időben történt eseményeket (például 1963-ban: Kennedy meggyilkolása és édesanyja halála). Olykor pontos képet rajzol a korról (kerek egész például a „Fehér Rózsa” ellenálló csoport története), máskor viszont csak utal a kor egy-egy eseményére. (…)
Mindent egybevetve valóban monumentális művet tart kezében az olvasó. Nemcsak a témában jártas szakemberek számára nélkülözhetetlen kézikönyv, de érdeklődéssel olvashatják azok is, akik kíváncsiak egy páratlan személyiség és egy egyedülállóan izgalmas kor történetére.

(A teljes írás a Vigilia augusztusi számában olvasható.)
Image

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés