„Isten ideje, az egyház ideje

Ivancsó István írása Manuel Nin „Isten ideje, az egyház ideje. Bizánci szertartású egyházi év” című könyvéről


Ünnepelni jó. Az ünneplés valamilyen formában kezdettől fogva létezik az emberiség életében, hiszen kiemel a hétköznapokból, felfüggeszti az idő múlását, s azt lehet mondani egy jó ünnepi összejövetel után, hogy „milyen gyorsan elszaladt az idő”. A vallás világában pedig még többet tesz az ünnep, mert belső jellege révén az időtlen isteni szférába emeli az embert, és a kíméletlenül leketyegő kairoszt az „üdvösség idejeként” (2Kor 6,2) megélhető kronosszá teszi.
Lehetséges, hogy hasonló gondolat sugallta Manuel Nin görögkatolikus püspök (athéni exarcha) könyvének „Isten ideje, az egyház ideje” címét, amelyet a bizánci egyház szertartási évéről, ünnepeiről állított össze. Ugyanis amikor az egyházban tartjuk az ünnepeinket, akkor a földi időből kiszakadva egy kicsit az isteni örökkévalóságba lépünk át, „Isten idejébe”. Kissé hasonlít ez ahhoz a gondolathoz, amit a szent ikonok révén állít elénk az egyház: az ikon ablakot nyit Isten Országára. A keleti egyházak éppen ezért ma sem félnek attól, hogy szertartásaikban hosszabban – bár törekedve az emberi lépték megtartására – ünnepeljenek.
Manuel Nin eredetileg olasz nyelven jelentette meg 2011-ben a könyvét. Érdekességként lehet említeni, hogy az eredeti könyvet egykori növendékei fordították magyarra. Ugyanis két évtizeden keresztül vezette rektorként a Pápai Görög Kollégiumot Rómában, így sok mai papunknak volt a nevelője, és ez a kis kötet tavaly karácsonyi ajándék gyanánt látott napvilágot Magyarországon. (…)
Szeretünk ünnepelni. De mennyire más a liturgiáról, a szertartásokról, az ünnepekről az elméleti tudás, mint a gyakorlat, a gyakorlatból merített tapasztalat! Az egyházi év liturgikus ünnepeihez való kötődésünket, az irántuk való szeretetünket ez a könyv a maga remek módszere által elmélyíti. Érdemes ráhagyatkozni, hogy értő módon vezessen végig az egyházi éven, és ezáltal Istenhez emelje lelkünket. A sok-sok ikonnal ellátott könyv mindenki számára kedves lehet, éppen ezért ajánljuk nemcsak a bizánci egyház híveinek, hanem minden, a liturgia iránt bármilyen szinten érdeklődőnek a figyelmébe.

(A teljes írás a Vigilia júliusi, „Görögkatolikusok Magyarországon” tematikájú számában olvasható.)
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés