„Súlyos bűn”


Heiner Wilmer hildesheimi püspök nyilatkozata szerint „az Orosz Konföderáció már régóta előkészítette Ukrajna katonai megszállását. Nyilvánvalóan megszegi a nemzetközi jogot és támadást intéz az európai projekt ellen. A megszállás célja Ukrajna függetlenségének felszámolása és az ország orosz hatás alá hajtása. Magyarán: súlyos bűn.”
A Renovabis katolikus segélyszervezet szintén elítélte a háborús cselekményeket. Thomas Schwartz vezérigazgató szerint óriási aggodalomra van ok: „A Renovabis partnerei Ukrajnában hozzájárulnak ahhoz, hogy embereknek legyen jövőjük. Most mindkét oldalon katonák fogják életüket veszteni, és polgári áldozatokra is számítani lehet." A Renovabis vezetőségéhez tartozó Heiner Koch berlini érsek így fogalmazott: „E nehéz órákban imádságban és reményben egyesülünk egymással. Isten óvja Ukrajnát, s adjon erőt a béke pártján lévő orosz embereknek.”
Gebhart Fürst rottenburgi püspököt sokkolta, hogy „több évtizednyi béke után ma ismét háború dúl Európában.” A rottenburg-stuttgarti egyházmegye kétszázezer eurót biztosít a menekültek támogatására.
Szvjatoszlav Sevcsuk görögkatolikus kijevi nagyérsek Ukrajna védelmére szólított fel. „Ukrajnánk ma arra szólít minket, hogy álljunk ki mellette – óvjuk meg Isten és az emberiség előtti méltóságát, létjogosultságát és azt a jogát, hogy maga válassza meg, milyen jövőt akar. Közösen kell küzdenünk a szabad, egyesült és független ukrán államért. Szeretett országunkat ismét veszély fenyegeti, Oroszország, az áruló ellenség megsértette a nemzetközi jog alapnormáit, s igazságtalan agresszorként behatolt Ukrajna területére, halált és pusztulást hozva magával.”
Epifanyij ortodox metropolita „Oroszország és Belarusz cinikus támadásáról” beszélt, s felszólította a nemzetközi közösség és az egyházak vezetőit Ukrajna támogatására és az orosz agresszió beszüntetésének követelésére. „Az igazság velünk van”, hangsúlyozta a metropolita.
Stanislaw Szyrokoradiuk odesszai katolikus püspök szerint „az egyháznak feladata, hogy helyben támogassa az embereket. Minden pap a helyén maradt. A lelkipásztori segítség fontos a fenyegetés árnyékában. Már csak imádkozni tudunk a békéért, s az egész világon ugyanezt kérjük minden embertől.”
Az anglikán egyház vezetője, Justin Welby canterburyi érsek Stephen Cottrell yorki érsekkel együtt „rendkívül gonosz cselekedetnek” minősítette az orosz támadást. „Bizalmunkat Jézus Krisztusba, a béke szerzőjébe vetve fegyverszünetért imádkozunk, azért, hogy az orosz haderő visszavonuljon, határozott döntés szülessen az erőszak elvetéséről, s nemzetközi konferencián tartós garanciákat rögzítsenek a stabil béke érdekében.”
Jean-Claude Hollerich bíboros, a COMECE elnöke az ukrán menekültek befogadására szólította fel az európai államokat, s azt hangsúlyozta, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák a konfliktus elmérgesedését. Gintaras Grusas vilniusi érsek, a CCEE elnöke az ártatlan nők, férfiak és gyerekek védelmére szólított fel. „A nemzetközi közösségnek és az EU-nak mindent meg kell tennie a konfliktus megszüntetése érdekében”, hangsúlyozta.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés