Risus paschalis

Stefan Oster és a húsvéti nevetés


Stefan Oster passaui püspök nemcsak képzett bohócként vált ismertté, de az elmúlt években a húsvéti liturgián rendszeresen meg is nevettette a jelenlévőket egy-egy viccel. Erről adott interjújából idézünk.
Sokszor hallottam róla, hogy korábbi időszakokban fontos volt a „risus paschalis”, a húsvéti nevetés, és egyszer csak eszembe jutott, hogy húsvétkor majd én is mesélek egy viccet a szentmisén. Szalézi szerzetes vagyok, Don Bosco fia, és a rendben amúgy is nagyon fontos az öröm és a nevetés.
Húsvétkor az öröm ünnepét üljük. Ez a legfőbb örömünk, semmi másnak nem örülhetünk jobban, mint hogy olyan reményünk van, amely túlmutat ezen az életen, s erősebb, mint a szenvedés és a halál. Nagyon is helyénvaló tehát, hogy az egyházban jókat is tudjunk nevetni együtt.
Most, a járvány közepette persze van okunk arra, hogy szomorúak legyünk, hiszen sokan betegek, sokan meghaltak, sok veszteség ért minket. De most van szükségünk igazán reményre. Annyira kell most az öröm, és annyira kell, hogy tudjunk nevetni. Ezért ebben az évben igazán érdemes felelevenítenünk a húsvéti nevetés hagyományát.
Erre az évre még nem választottam viccet. Nem is olyan egyszerű megfelelő viccet választani. Végtelenül sokféle vicc van, de nem mindegyik alkalmas arra, hogy elhangozzon a szentmisén. A megfelelő tréfának valamiképpen az egyházról és a hitről kell szólnia, de senkit nem szabad sértenie, nem vonatkozhat övön aluli területekre, de azért tényleg viccesnek kell lennie. Szóval nem egyszerű. Ráadásul ma már várják is az emberek, hogy mit fogok mondani, ezért nem állhatok elő csak úgy valamilyen lagymatag kis viccel.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés