Dekanonizálni II. János Pált?


A „The Tablet” című angol katolikus hetilap november 21-i száma részletesen foglalkozik a katolikus egyház közelmúltban reflektorfénybe került erkölcsi botrányainak kérdéseivel. A lapban közölt áttekintést foglaljuk össze.

Egyelőre felmérhetetlen, hogy milyen hatása lesz a Szentszék által november 10-én közétett terjedelmes McCarrick-jelentésnek, amely azt tekinti át, hogyan válhatott püspök, washingtoni érsek (2000) és bíboros (2001) az amerikai Theodore McCarrickból, annak ellenére, hogy tekintélyes egyházi személyek kifogásaiknak adtak hangot erkölcsileg súlyosan kifogásolható magatartása, szexuális visszaélései miatt. A jelentés közreadásával egy időben folyt Luigi Ventura érsek, egykori chilei és francia vatikáni nagykövet bírósági tárgyalása, akit hasonló vádakkal illettek. Mivel más olyan személyekre is árnyék vetült, akik II. János Pál idején kaptak magas tisztséget (például Alfonso López Trujillo bíborosra), Mexikóban, Chilében és az Egyesült Államokban egyre többen követelik egyenesen azt, hogy vonják vissza Karol Wojtyła szentté avatását, mivel tudnia kellett a környezetében zajló sötét üzelmekről.
Franciaországban is egyre gyakrabban hallható, hogy Wojtyła „rossz pápa” volt. A közreadott jelentésből és a lengyel pápa élettörténetéből azonban kitűnik, hogy II. János Pálnak nem volt közvetlen ismerete a mára kiderült visszásságokról, teljes jóhiszeműséggel hitt a magas rangra emelt személyek ártatlanságában, többször félretájékoztatták, és számos ügy intézését bizalommal rábízta a munkatársaira. A századforduló környékén már egészségi állapota sem engedte meg, hogy aprólékosan foglalkozzon minden egyházkormányzati folyamattal. A dekanonizáció igénye tehát teljesen megalapozatlan: a botrányos jelenségeket jól ismerő vatikáni szakértők szerint a pápa életszentségéhez nem férhet kétség. A „The Tablet” szerint a hasonló ügyekben a fő problémát az őszinteség hiánya és a napvilágra kerülő visszásságok elkendőzése jelenti: ha e téren nem lesz változás, könnyen előfordulhat, hogy nem II. János Pál lesz az utolsó egyházfő, akire igazságtalanul zuhan rá a világ bűne, amit képünkön Maurizio Cattelan szobra is ábrázol.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés