Semmi sem helyettesítheti a közösség nagyszerűségét

A togói katolicizmus a járvány idején


A szűken nyolcmillió lakosú Togo az egyik legkisebb afrikai ország, ahol a lakosság közel negyede katolikus. Benoit Alowonou kpaliméi püspök a La Croix című napilapnak nyilatkozott a járvány idején szerzett egyházi tapasztalatokról.

A plébániák és az egyházmegyei intézmények elkezdték felélni a tartalékaikat, hogy kifizethessék az alkalmazottak bérét. Ha például az iskolákat vesszük, remek tanáraink bére azokból a díjakból jön össze, amelyeket a szülők adnak össze. Az iskolai hozzájárulásokat évente kétszer gyűjtjük, a tanév elején és március folyamán. Az első gyűjtésből befont összeget javarészt a tanárok bérére fordítottuk. Márciusban viszont, amikor a második gyűjtésre szokott sor kerülni, be kellett zárnunk az iskolákat. El lehet képzelni, milyen anyagi következményekkel járt a lépés.

Az egyház azonban sok mindent megtanult a járványból. Ki szeretném emelni, hogy a keresztények nagyfokú szolidaritásról tettek tanúbizonyságot a plébániákon, s erre a szolidaritásra továbbra is bátorítanunk kell őket. Szintén megfigyelhettük, mennyire szomjaznak az emberek a közösségi imádságra és az eucharisztiára. Miközben mindenkinek módja nyílt arra, hogy új lendületet adjon személyes imaéletének, azt is felismertük, hogy semmi sem helyettesítheti annak csodálatos nagyszerűségét, amikor együtt imádkoznak a testvérek.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés