Senkit nem zavar a hazugság?

Stefan Kiechle a buborékban élt életről


A jezsuita Stefan Kiechle, a szentignáci lelkiség nemzetközi tekintélyű szakértője Minden ember hazudik? címmel közölt írást a német jezsuiták kulturális folyóiratában.

A zsoltáros tömören, szinte érthetetlen józansággal leszögezi: az emberek hazudnak, mégpedig minden ember hazudik (Zsolt 116,11). Két és félezer éves ez a kijelentés, de ma, az álhírek és az adatmanipuláció, a sajtókorlátozások és az összeesküvéselméletek, az internetbuborékok és a sárdobálás korában is változatlanul aktuális. Nemcsak a háborús tudósítások szűrik meg és korlátozzák az igazságot, hanem egyesek békeidőben is tekintélyi eszközökhöz nyúlnak, hogy sokszor hazug igazságaikat hirdethessék. Miért nem zavarnak senkit a hazugságok? Mert az ember szívesen megmarad a saját buborékjában: a tények ellenében is szívesen hisz az ideológiának, csak legyen egyszerű, érthető, és oszlassa el a félelmeit. A buborékokban kényelmes az élet: nem kell tanulmányozni a tényeket. A buborékokban letehetjük attól való félelmünket, hogy talán ki kell lépnünk ebből a zárt világból, és esetleg konfliktusba kerülünk a barátainkkal. Túlságosan megerőltető, túl veszélyes lenne párbeszédet kezdeményezni az ellenfél buborékjával, hiszen megeshetne, hogy a párbeszéd során összeomlanának igaznak tartott világképeink és bizonyosságaink, ami igazán csak ártana saját érdekeinknek. Mi segít a hazugságok ellenében? Biztosan szükség volt pontos képalkotásra: ellenőrizni kell a tényeket, meg kell hallgatni a szakértőket, észlelnünk kell a valóságot, a tényleges valóságot, nem pedig azt, ahogyan elképzeljük magunknak. Kritikai igénnyel meg kell vizsgálnunk a különböző álláspontokat, bátran korrigálnunk kell őket, és túl kell lépnünk a buborékideológiákon. Ha valamilyen „tan” nem felel már meg a valóságnak, bármennyire is félünk az elvesztésétől, csiszolnunk és javítanunk kell; hogy ez korántsem lehetetlen, azt az egyház- és a világi történelem egyaránt tanúsítja.

Ha továbbra is ennyire dominánsak lesznek a hazugságok, nem fog előrelépni a világ, amelyet mindannyian egészségesebbnek és igazságosaggnak, békésebbnek, humánusabbnak és – miért ne? – istenfélőbbnek is szeretnénk látni.

(Stefan Kiechle 2010 és 2017 között a német jezsuita rendtartomány vezetője volt, 2018 óta a Stimmen der Zeit című jezsuita folyóirat főszerkesztője.)
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés