Nem bezárt, hanem tágra nyitotta kapuit az egyház

Martin Werlen bencés a válságról


A magyarul is olvasható könyvei révén nálunk is jól ismert egykori einsiedelni apát, Martin Werlen napokban megjelent írásából idézünk.

Legfőbb ideje, hogy köszönetet mondjunk annak a sok-sok lelkipásztornak, aki sokféleképpen és bátran helyt állt a válság idején. Az elmúlt hetekben sokakkal összefogva nekiveselkedtek a feladatnak, nem adták fel, nem sírnak a múlt után, és nem keresik, kiket tehetnének felelőssé a bajért.

Már nem elég, ha szép szavakat mondunk. Az a fontos, hogy észrevegyük a bajbajutottakat, a segítségükre siessünk, s ebben a helyzetben is Isten jelenlétét keressük. El kellett hagynunk a járt utakat, s újakat kell keresnünk. Fel kellett használnunk a modern kommunikációs eszközöket. Sok lelkipásztor közvetlenül tanúsítja, hogy ebben a helyzetben is az embereknél lehet lenni – egyszerűen csak másképpen. Lenyűgöző kreativitásról tettek tanúbizonyságot.

E szempontból a plébániák és a keresztény közösségek vezetői nem maradnak el azoktól a korábbi példaképeinktől, akiket ma már szentként tisztelünk. A megszokott struktúráktól folyamatosan el kell szakadnunk. A legfontosabbak az emberek: az ő sorsukat viseli szívén Isten. Nem, az egyház nem zárt be. Ellenkezőleg: szokatlanul tágra nyitotta kapuit. Ezért egyszerűen és szívből azt kell mondanunk mindazoknak, akik lelkipásztori szolgálatot végeznek ezekben az időkben: Isten fizesse meg!

Összeesküvés-elméletek is lábra kaptak a koronavírus kapcsán. Megkérdezték tőlem, hozzá tudnék-e szólni a jelenséghez. Nem, nem tudok. Nem is kell. Segítségemre siet Loriot, a német humorista: „Válság idején az értelmesek megoldást keresnek, az eszementek olyanokat, akikre rákenhetik az egészet.” Az értelmesek megérdemlik, hogy szóhoz jussanak, az egyházban is. A többiek úgyis könnyen magukra vonják a figyelmet.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés