Steyli missziósnővérek a görög menekülttáborokban

A koronavírus járvány az elmúlt hetekben minden hírt felülírt, e gondterhelt időben nem is gondolunk arra, mi történik a menekültekkel Európa déli részén, főleg a görög-török határon. Az elmúlt napokban egy újsághír számolt be szerzetesnővérek és önkéntesek áldozatos munkájáról. Öt steyli missziósnővér segíti a görög menekülttáborokban embertelen körülmények között tengődő menekülteket. „Az ott uralkodó emberhez méltatlan körülmények láttán Európának ki kellene nyitnia a kapuit, hogy befogadjon menekülteket”, mondja Ada nővér, aki élelmiszerekkel és gyógyszerekkel látja el a menedékkérőket. Több önkéntes is segíti a munkájukat, számuk folyamatosan nő. A menedéket kérők száma az utóbbi időben jelentősen megnövekedett – ezzel párhuzamosan a rendőri jelenlét is Athén szegénynegyedében, ahol a nővérek – köztük szakképzett ápolónők – két házban szolgálják a menekülteket. Ada nővér elmondása szerint a menekültek főleg Afganisztánból, Szíriából és Iránból érkeztek. Az ország új vezetése szigorúbb menekültpolitikát vezetett be.
Image
A 2015-ben elkezdődött menekültválság az évek folyamán „a szenvedés végeláthatatlan történetévé” alakult. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint 2019-ben 74.000 ember érkezett az országba, akik a háború és a szegénység elől menekültek el hazájukból. Közülük 38.000 menekült az Égei tenger öt szigetén él. Leszboszon 18.000, Szamoszon 7.000, közülük mintegy 5.000 nem kapott helyet a hivatalos táborokban, és a közeli erdőkben húzták meg magukat. Görögország megpróbálja drasztikus eszközökkel is távol tartani az oda igyekvő menekülteket. „A nép belefáradt a menekültek támogatásába”, mondják a nővérek.
Image
Az utóbbi napokban váratlan helyről kaptak támogatást. Az Osztrák Katolikus Nőmozgalom felhívással fordult az osztrák kormányhoz. Bírálják a kormány „kérlelhetetlen elzárkózását” a menedékkérők megsegítésétől: „Ez szöges ellentétben van az általuk hangoztatott keresztény-humanista értékrenddel”. A koronavírus – írják – különösen is rámutat a szolidaritás kötelezettségére. „Az emberi méltóság minden egyes embert azonos módon megillet.” A menekültek 40%-a nő; ők és a gyermekek, továbbá az idősebbek különösen is rászorulnak a segítségre. A „szabadságot az emberiességünknek” című petíciót azóta számos közéleti és egyházi személyiség is aláírta.
Image

Vigilia Facebook oldala

Design by PrioriWeb

Copyright @2019 Vigilia Kiadó. Minden jog fenntartva.

Keresés